Home Stichting KunstLokaalMook Agenda Actueel Kunstenaars Collectie Contact

Expositie

‘MEMOIRES VAN DE ESSENTIE’


03.07.2022 t/m 31.07.2022


KunstLokaalMook

Rijksweg 86, 6585 AH Mook


Openingstijden: Elke zondag van 11.00-16.00 uur
      
“De schoonheid die mij raakt, vereenvoudigd of in geabstraheerde vorm weergegeven om het leven op zijn mooist te tonen.”


Marieke Blijleven studeerde in haar jonge volwassenheid binnenhuisarchitectuur.

Haar visie: binnenhuisarchitecten zijn ‘de psychologen van het huis’, die al creërend en bouwend ons woon- en leeflandschap invullen.

Dit vormde de basis voor haar ontwikkeling tot kunstenaar, meestal schilderend, soms ook beeldend.


In de loop van de daaropvolgende jaren maakt zij een boeiende verdiepende ontwikkeling door tot de kunstenaar die zij vandaag de dag is: met een brede beschouwende interesse in natuur, mens en dier, met als doel figuurlijk een nieuwe werkelijkheid te creëren en de wereld iets puurs en moois te bieden.Intuïtief en geabstraheerd

Marieke werkt intuïtief in series, die zich in verfijning ontwikkelen van rauw naar zacht, met pure en ongedefinieerde vormen en ruimte latend voor de essentie van kleur, schaduw en licht. Hierdoor staat zij de toeschouwer toe om vanuit zijn gedachte te memoreren.

Het zijn series waarin voor haar ook ruimte is om haar indrukken van het leven te verwerken en te integreren.Natuurlijke Inspiratie

Wandelen met de hondjes Ollie en Murphy, genietend van de Mookerhei in al zijn prachtige kleurschakeringen, doorkijkjes en natuurlijke rust. Dan ontstaat elke dag weer de drang te uiten wat het oog en de geest in een ogenblik getroffen heeft. Details verbleken in het zoeken naar de essentie, de kleuren en de werkelijke schoonheid.

Een jeugddroom

In een andere serie neemt Marieke ons mee naar haar jeugddroom. Deze serie, geschilderd in een fantastisch kleurenpalet, verbeeldt op prachtige wijze de jeugdige charme van de droom en geeft de toeschouwer een kijkje in de speelsheid en de luchtigheid, maar ook de intensheid ervan.

Knappe Koppen

Tot slot toont Marieke een serie ‘koppen’, waar zij gebruikmaakt van een totaal andere techniek. De binnenhuisarchitect in haar laat zich weer even zien …
De serie toont een interessant palet van mixed media, waarin de kijker zich mag laten verrassen door kleur, detail en creatieve interpretaties. Daarmee maakt zij ‘onzichtbaarheid’ zichtbaar en creëert zij – even terugkerend naar haar basis – een soort ‘landschapsinvulling’.

Lees hier het interview met Marieke door Maasburen