Jacques van Mourik                                                                1879-1971

 

Ontdek de prachtige kunst van Jacques van Mourik, de man die Plasmolen heeft omgetoverd tot een waar kunstenaarsdorp. Zijn schilderijen hebben de basis gelegd voor de Stichting Jacques van Mourik en we zijn trots om zijn nalatenschap te eren.

Gerard Cox                                                                              1864-1931

 

Het bijzondere van het werk van Gerard Cox is dat hij als autodidact een heel eigen stijl ontwikkelde, een techniek die bijzonder sferisch is. Dat bereikte hij door het gebruik van pastelkrijtjes. Heel speciaal: als hij met olieverf schilderde wist hij dezelfde sfeer op te roepen: het vochtige bos, de nevelige heide met zijn schaapjes, de eenvoudige woninkjes. Zijn werk is uit duizenden te herkennen.

Jules Brouwers                                                                        1869-1955

 

Jules Brouwers was een impressionist in de trant van de Haagse School. Zijn onderwerpen waren: landschap, dorpsgezicht, marine, stilleven, bloemstilleven en molens. In olieverf maar ook als ets.

Dirk Ocker                                                                                1882-1958

 

Dirk Ocker, een zonderling die helemaal geaccepteerd werd door de andere Plasmolense kunstenaars, die geen concessies heeft gedaan aan zijn principes, die geleefd heeft zoals hij overtuigd was dat het moest.

Leo Niehorster                                                                        1882-1957

 

Leo Niehorster was een uitnemend graficus die als een van de eersten kleuretsen maakt en zelf afdrukt.

Peter Job                                                                                  1884-1957

 

Peter Job is, onberoerd door alle stromingen in zijn tijd zichzelf trouw gebleven. Peter Job werkte in de trant van de Haagse School met de natuur als inspiratiebron op romantisch naturalistische wijze. Hij maakte veel olieverfschilderijen, veelal bosgezichten vaak in combinatie met water.

Chris Le Roy                                                                             1884-1969

 

Het bijzondere van Chris le Roy was dat zijn ontwikkeling goed te volgen was doordat hij elk werk, ja zelfs elk snippertje signeerde, maar beter nog de datum waarop het gemaakt is vastlegde. Zo kun je zijn weg van figuratief en precies grafisch werk tot zijn laatste abstracte krabbels helemaal volgen.

Theo Deckers                                                                          1893-1939

 

Theo Deckers werd “De baron van Plasmolen” genoemd. Zijn monochrome aquarellen van boslandschappen zijn bijzonder sfeervol en zeer authentiek, een echte Theo Deckers.  

Henk Cornelder                                                                      1896-1990

 

Henk Cornelder, de tovenaar met het potlood die met dit allereenvoudigste materiaal, als een dichter de geheel eigen schoonheid van de onaanzienlijkste plantjes tevoorschijn riep.

Dorus Arts                                                                               1901-1961

 

Dorus Arts was een schilder (olieverf), illustrator en tekenaar. Behalve het landschap, schilderde hij ook boerentaferelen, stadsgezichten, portretten en christelijk religieuze voorstellingen.

Peter Roovers                                                                         1902-1993

 

Het ultieme meesterwerk, van zichzelf, zijn levenswerk beschouwde Peter Roovers het kasteel Heijen.

Jopie van Kampen                                                                  1911-1988

 

“Zij heeft ook een verfdoos gekocht” zei Dirk Ocker smalend over haar, 1 van de 2 vrouwelijke kunstenaars in de Plasmolen. Gelukkig maar, want ze heeft mooi en sprankelend werk gemaakt.

Jules de Roeper                                                                       1914-1996

 

Jules de Roeper was een ‘alles kunner’. Dat zie je als je al zijn vaardigheden op een rijtje zet. Dat is wat het werk van Jules de Roeper kenmerkt: eerlijk vakmanschap, fijnzinnig kleurgevoel, eigen smaak en durf.

Joop Uittenbogaard                                                                1916-2010

 

Joop Uittenbogaard kreeg bekendheid doordat de gouverneur van Limburg een groot doek: “Het gezicht op de Niers”, van 200 x 150 cm. uitkiest om in Maastricht in het oude Gouvernementsgebouw te hangen.

Julia van Verschuer                                                                1926-2016

 

Julia van Verschuer, Juultje genoemd, was een bijzonder goede graficus, keramiek ontwerper, maker van penningen en tekeningen, beeldhouwster. Vanaf 2003 heeft ze ook kleine beeldjes, die ze eerst in zachte steen uithouwt en daarna in brons giet gemaakt.