Julia van Verschuer 1926- 2016
Julia van Verschuer is de kleindochter van Gerard Cox sr. (1864-1931), dochter van Marie Cox en Bernhard Daniel van Verschuer en halfzus van Ity van Mourik. Zij groeit op in een echt kunstenaars milieu in Plasmolen, omringd door vele Plasmolense kunstenaars. Ze vormt de schakel tussen de oude garde en de kunstenaars van ver na de oorlog. Tijdens de oorlog zegt Ab Sok de graficus, daar ondergedoken, tegen haar: “gooi open die map, zodat ik kan zien wat je maakt.” Hij ziet haar vermogen om in zwart-wit te denken; de basis voor een graficus. Na de oorlog gaat Julia naar de Academie in Amsterdam en leert daar Eric Thorn Leeson (1927-1970) kennen. Hij is docent kunstgeschiedenis, ontwerper en een knappe graficus. In 1948 trouwen ze en krijgen vier kinderen: Karla in 1949, Markus in 1950, Wouter in 1952 en Jeroen in 1954. Julia krijgt tekenles van prof. Röling en beeldhouwen van prof. P. Esser. Alhoewel het gezin op diverse plaatsen in Nederland woont: in Middelaar, Maastricht, Weesp, Amsterdam, en na het overlijden van Eric in Markelo, Plasmolen en Milsbeek, keren ze elk jaar terug naar Plasmolen naar haar moeder Marie van Verschuer-Cox om er de vakantie door te brengen.
Julia is beeldhouwer en graficus naast elkaar. Ze maakt lino’s in zwart-wit en in kleur, litho’s, houtsnee drukken, aquarellen en tekeningen. Ze hakt beelden in hardsteen, speksteen en ze giet brons: vaak vrouwfiguren, ook met kind, realistische- en fabeldieren. Ze is veelzijdig en werkt hard. Ze maakt beelden in opdracht voor overheden en particulieren, ze staan in Beesd, Breda, Heumen, Leersum, Markelo, Nijkerk en Zaandam.
Je kunt haar werk als magisch-realistisch noemen, zoals de litho’s van de verwoeste tuinen en van het landgoed in Plasmolen: verval en afbraak op een poëtische manier, realistisch en magisch. Ze heeft veel officiële opdrachten gekregen van Gemeenten en particulieren. Ze heeft deelgenomen aan ontelbare exposities: in Amsterdam, Diepenheim, Hilversum, Tilburg, Amersfoort, Laren, Vlijmen en Mook.
In 2016 sterft Julia op de flanken van de Sint Jansberg in Milsbeek, met liefde verzorgd door haar zoon Wouter.