Dirk Ocker                                                                                1882-1958

 

De introverte en mystiek aangelegde Dirk Ocker kiest als levensgezellin de extraverte, uitbundige Paula Jannette die als schildersmodel zowel Dirk als Jacques van Mourik het hoofd op hol bracht. Ze ontmoetten elkaar op de Rijksacademie van Amsterdam.

Omdat noch Dirk noch Jacques het konden vinden in onze hoofdstad besluiten ze gedrieën met een huifkar dé tocht naar het Zuiden te maken. Want naar het Zuiden daar trokken toen der tijd alles wat zich kunstenaar noemde. Helaas komen ze niet verder dan Valkenburg waar ze de zomer als bohémien doorbrengen in de grotten, dansend, zingend en schilderend. Ze verkopen soepbotten, met siccatief bewerkt als pre historische wervels. Maar de zwangerschap van Paula noodzaakt hen weer naar het burgerlijke leven terug te keren.

Ocker heeft zijn eerste opleiding gevolgd aan de Quellinus School in Amsterdam, een school waar je de kneepjes van het ambachtelijke schilderen kunt leren. Zijn vader vraagt aan de nog jonge koningin Wilhelmina een beurs voor de Rijksacademie en daar ontmoet hij zijn levenslange vriend Jacques van Mourik en zijn vrouw Paula Jannette.

Dirk raakt door Paula in de ban van Helena Blavatsky, een theosofisch, filosofisch schrijfster. Het werk van Ocker wordt steeds waziger, geheimzinniger. Vage vrouwfiguren doemen op uit een groene of roodachtige achtergrond. Alles heeft een symbolische betekenis, ook de kleuren die hij gebruikt. Hij schildert niet de werkelijkheid , maar een dieperliggende waarheid die zich door middel van zijn theosofische geloof aan hem openbaart. Hij wordt tot de Symbolisten gerekend.

Dirk Ocker verkocht zo min mogelijk, omdat verkocht werk van zijn karma af zou gaan. Wat een drama toen hij na de oorlog terugkeerde en al zijn werk dat in Plasmolen was vernietigd zag. Voor zijn gevoel moest hij weer van voren af aan beginnen. En dat heeft hij ook gedaan op 76-jarige leeftijd!

Op de oude plek van zijn woning heeft hun zoon Bock een nieuw huis gebouwd met atelier waar ze tot zijn dood in 1958 woonden. Paula overleeft hem nog 12 jaar en sterft 93 jaar oud. Ze wordt bij hem begraven op het protestants kerkhof in Gennep, achteraan, in een hoekje.