Gerard Cox                                                                              1864-1931

 

Gerard Cox is een zwerver, een reiziger, stevig gebed in een uitgebreid gezinsleven. Hij is minstens 16 keer verhuisd in zijn leven. Dat verhuizen begint al vroeg. Want geboren in Arcen (L.) verhuist het gezin twee jaar later naar Bergen (L). Zes jaar later gaat Gradje terug naar Arcen bij zijn grootouders wonen, waarschijnlijk omdat het gezin steeds meer uitbreidt en er ruimte gemaakt moet worden voor een volgende broer of zus.

Arcen ligt in midden Limburg, zo is Gerard het meest zuidelijke lid van de Plasmolense groep kunstenaars.

Op 29 jarige leeftijd verhuist hij naar Rotterdam om op de grote vaart kok te worden. Aan land woont hij tussen zijn vele reizen bij de bakkersfamilie Heesius waar hij verliefd wordt op Marie en met wie hij zes kinderen zal krijgen. Overleven is een ware kunst en Marie is zeer vaardig met draad en naald. Zij maakt menig kinderjurkje voor gefortuneerdere Rotterdammers. En zeker zal er wel een lapje stof zo vakkundig geknipt zijn dat er ook iets overbleef voor een jurkje van eigen kroost. Maar Gerard krijgt malaria en moet doodziek aan land blijven. Varen naar tropische landen zit er niet meer in voor hem. Ze kopen een schip en varen via de Maas richting Limburg waar ze in Mook aan wal gaan.

In de tussentijd heeft hij zijn talent voor schilderen en tekenen ontdekt. Aanvankelijk nog wat onbeholpen, maar steeds mooier worden zijn landschappen. Eerst vooral met pastelkrijt, want olieverf en linnen is duur. Hij wordt een meester in het sferisch weergeven van landschappen en boerenhuisjes. Het gezin Cox zal afwisselend wonen in Nijmegen, Mook, Plasmolen en Roosendaal, elke keer weer netjes gemeld bij de burgerlijke stand.

De oudste dochter Riek trouwt met Gerard Schoonheijt, de schoonzoon die hem vergezelt op zijn vele reizen die Gerard maakt met een woonwagen tot diep in België. Dat doen ze vooral in de zomertijd om de in de winter gemaakte werken te verkopen.

Hun tweede dochter Marie trouwt in 1916 met Jacques van Mourik. In 1917 wordt Ity geboren.

Gerard Cox is een autodidact die een heel persoonlijke stijl heeft ontwikkeld. Romantisch, maar niet zoet, prachtig van sfeer.