Peter Roovers                                                                         1902-1993

 

Peter Roovers, de kasteelheer van Heijen. Een Rotterdammer van geboorte met een brede kunstenaars opleiding. Peter heeft eerst als 16 jarige de avondopleiding van de Academie voor Beeldende Kunst gevolgd en  vervolgens de dagopleiding aan dezelfde Academie. Daarna ging hij naar Parijs naar de Ecoles des Beaux Arts waar hij les kreeg van Bourdelle (1861-1929), een leerling van Rodin. Vervolgens naar Leuven om het kappen te leren in het Atelier van Uytvanck. Tot slot naar Maastricht waar hij les kreeg van Charles Vos (1888-1954)  die hem de kneepjes van het boetseren leerde. In 1936 voltooide hij zijn opleiding door de Onderwijsakte N IX B, de middelbare akte beeldhouwen, te verkrijgen. Op aanraden van zijn vader heeft hij nog een deel rechtenstudie genoten.

Hij kreeg een aanstelling als docent beeldhouwen en boetseren aan de Academie van Den Bosch en settelde zich in Mook in het houten Maashuis aan de Hove om er een gezin te stichten met Louise Nederveen uit Den Bosch.

Peter kreeg opdrachten uit heel Nederland, onder andere van het Koninklijk Huis: koningin Wilhelmina, later koningin Juliana en koningin Beatrix.

In de oorlog kwam hij in het verzet terecht: hij tekende geen loyaliteitsverklaring. Het gezin bleef groeien in het houten huis. Na de oorlog kreeg hij door Jonkheer  van Nispen tot Zevenaer het aanbod van Monumentenzorg om het vervallen kasteel van Heijen te kopen. De bedoeling was om het op te knappen. Dit heeft hij met verve en heel veel inspanning gedaan, samen met zijn vrouw. En met prachtig resultaat. De beeldhouwer Klabbers was een geweldige steun voor hen.

Na de oorlog heeft hij veel oorlogsmonumenten mogen maken, zoals het monument in Den Bosch. Ook veel religieuze werken: de Kruiswegstatie in Katwijk aan de Maas. De decoraties van scheepsinterieurs van Passagiersschepen van de Holland-Amerika Lijn die hij maakte zijn minder bekend. Het beeldje van Kiste Trui voor het gemeentehuis van Mook-Middelaar kent iedereen.

In zijn functie als  kasteelheer was Peter Roovers een van de oprichters van de kastelenstichting Castellum Nostrum. Hij werd beschermheer van het Gilde van Sint Dyonisus in Heijen en zo kon hij in 1993 op 90 jarige leeftijd begraven worden met Gilde Eer in een antieke lijkkoets.

Peter Roovers stelde zijn kunst ten dienste van de gemeenschap, om de mensen te laten genieten van iets moois. En zo was het in volle glorie herbouwen van het kasteel te Heijen zijn ultieme kunstwerk.